Stečajni upravnik očigledno ne odustaje od prodaje šume u Bavaništu

13. jul – Prošle nedelje su meštani Bavaništa organizovali protest zbog najavljene prodaje seoske šume, koja se, neznano kako, našla u stečajnoj masi propalog DPP “Lune Milovanović”. Ispostavilo se da niko nije bio spreman da položi kauciju, pa je javno nadmetanje, zakazano za 9. jul, propalo. Ali ne lezi vraže, stečajni upravnik ne odustaje, juče je obnovljen oglas, novo javno nadmetanje treba da bude 14. avgusta, a početna cena je sa prošlonedeljnih 119.050.381 smanjena na 83.335.267 dinara.

Reč je o šumama prve klase, ukupne površine oko 100 ari, kao i šumskom zemljištu bez drvne mase u ukupnoj površini od oko 230 ari, a uz to pride ide i šumareva kućica, sa zemljištem, koje se vodi kao građevinsko izvan građevinskog područja, iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika još u prvom oglasu su naveli da je sve upisano kao društvena svojina stečajnog dužnika 1/1.

Ovo poslednje, da je u pitanju društvena svojina, ono što i Bavaništanci tvrde – da je to seoska šuma, posebno je zanimljivo. Kako nešto što se vodi kao društvena svojina, dakle nije vlasništvo propale firme, može da bude deo stečajne mase kojim se namiruju poverioci?

Kada je pre godinu i po dana bila takođe zakazana javna prodaja ove šume, i kada su meštani Bavaništa zbog toga blokirali put, predsednica kovinske opštine Sanja Petrović ih je primila i kazala im da je preduzela mere u okviru svojih ingerencija – nadležnosti lokalne vlasti. S tim u vezi, a kako bi bilo potpuno jasno da je rukovodstvo opštine „na istoj strani“ sa svojim sugrađanima, ona je upoznala predstavnike Bavaništa da je, citiramo, „u saradnji sa pravobraniocem opštine Kovin i načelnicom Opštinske uprave, uputila podnesak-urgenciju Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, a fotokopiju pismena građana i podnesak istovetnog sadržaja dostavlјeni su Ministarstvu za polјoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Upravi za šume, kao nadležnoj za delatnost od opšteg interesa u očuvanju, zaštiti i unapređenju stanja šuma, korišćenje svih potencijala šuma i njihovih funkcija“. Istovremeno, Ministarstvo je zamolјeno da bude učesnik na javnom nadmetanju ili neposrednom pogodbom, kao kupac.

I? Šta je od toga bilo? Očigledno ništa. Nijedna od pomenutih institucija nije prstom mrdnula. Osim Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, odnosno njenog eksponenta stečajnog upravnika DPP „Lune Milovanović“, koji je nastavio da oglašava prodaju.

Indikativno je i da se cena, kako koja licitacija mine, polako ali sigurno smanjuje. Naime, u izvršnom postupku prodaja se, po pravilu, vrši putem javnog nadmetanja, ali kada licitacija ne uspe stranke i založni poverioci mogu se u svako doba sporazumeti da se prodaja nepokretnosti izvrši u određenom roku neposrednom pogodbom. Da li se ide ka tome?

Foto: printscreen video kovinskeinfo.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!